1. Vad är hemoglobinpulver?

Svar: Det är röda blodkroppar från nöt, som har isolerats och spraytorkats med tempererad luft till ett finkornigt pulver med mycket högt järninnehåll och lång hållbarhet.

2. Vad smakar MINI+? 

Svar: Det har en svagt "järnig" ton, med tydlig havresmak och en hint av blåbär. 

3. Hur använder jag MINI+? 

Svar: Vårt järnberikande hemjärnspulver går enkelt att blanda i nästan vilken mat som helst. Gröt, havrepannkakor, fruktkrämer och grönsaksbiffar är några bra exempel på mat som med fördel kan järnberikas med MINI+.

När du börjar använda MINI+ för att järnberika maten till ditt barn rekommenderar vi en försiktig introduktion med 1 skopa per dag i början, för att se hur magen reagerar. Även om de flesta upplever MINI+ som skonsamt mot magen är det alltid bäst att vara på den säkra sidan och ta det lite försiktigt i början.

4. Hur blir MINI+ i matlagning? 

Svar: Det beter sig ungefär som havremjöl men ger också maten en lite mörkare nyans än vanligt.

5. Följer det med någon skopa till dosering?

Svar: Javisst, det gör det! Alla förpackningar innehåller en liten skopa så att du enkelt kan måtta upp önskad mängd MINI+. En skopa (4 ml) innehåller 1 mg järn. Vår rekommenderade dagliga dos är max 4 skopor (4 mg järn) men det är alltid med hänsyn till övrig kosthållning. Överskrid aldrig den rekommenderade dagliga dosen. För mycket järn kan vara skadligt. Lagom är bäst!

6. Hur länge räcker en förpackning?

Svar: En förpackning på 250 gram innehåller ca 115 skopor MINI+ och räcker därför i ungefär en månad om den rekommenderade dagliga dosen om 4 skopor á 4 mg järn ges varje dag.

7. Hur förvaras MINI+ bäst?

Svar: MINI+ är känsligt för fukt och bör därför liksom andra torrvaror förvaras svalt och torrt. Ett vanligt skafferi är med andra ord en alldeles perfekt plats. Hållbarheten på MINI+ är god och du hittar "bäst före"-etiketten undertill på förpackningen.

8. Vilka kan äta MINI+?

Svar: MINI+ är avsett för barn från 6 månader upp till 6 år, som har ett järnbehov på 7-10 mg järn per dag beroende på ålder enligt Livsmedelverkets riktlinjer. Men det finns förstås ingenting som hindrar andra som vill komplettera sin kost med mer järn att också använda MINI+.

9. Varför innehåller MINI+ inget C-vitamin för att hjälpa upptaget av järn?

Svar: Eftersom hemoglobinpulvret i MINI+ består av hemjärn, tar kroppen upp järnet lika bra utan C-vitamin. Vegetabiliska källor däremot innehåller bara icke-hemjärn och då kan C-vitamin vara en fördel att tillsätta. 

10. Hur är MINI+ mot magen? 

Svar: Vårt hemjärnspulver är snällt och skonsamt mot magen, mycket tack vare sina fina ingredienser. Med det sagt är järn i sig även i sin bästa form ett ämne som av vissa kan upplevas som lite bråkigt av sig. Katrinplommon och päron är två exempel som i så fall kan hjälpa till mot en lite hård mage.

11. Vad menas med No26 på påsens framsida?

Svar: Det är en liten vink till favoritmineralet, järn förstås, som har atomnummer 26 i det periodiska systemet. :-)