Småbarnsföräldrar på järnjakt

Vi som har grundat Mini Ferrum är en familj som bor i Helsingborg. När vår dotter Nea föddes våren 2020 insåg vi snabbt att järnrik mat var viktigt för hennes kognitiva utveckling. Vi har alltid varit väldigt intresserade av kost och nu fick vi ett nytt litet projekt att ta oss an, jakten på järn! Vi vände på matförpackningar för att studera järninnehållet och insåg ganska snabbt att det var svårt att hitta ett hållbart alternativ, dels på grund av mängden järn i livsmedel men också på grund av innehållet i många järnrika livsmedel; socker, druvsocker och olika E-ämnen... Det kändes inte helt rätt för oss.

En idé föds

Vi drog slutsatsen att det nog inte fanns något enkelt, hälsomedvetet och bra sätt att få i bebisar eller små barn rätt mängd järn varje dag. Tänk om vi kunde skapa en sån produkt till vår dotter, produkten som vi saknade? Hur många andra föräldrar skulle då också ha nytta av det? Där och då såddes fröet till det som sedan blev MINI+. Med feedback från en övernutritionist som forskar på järnbrist hos barn skapades vårt hemjärnspulver till barn. Vår dotter Nea har ätit MINI+ i sin gröt eller pannkaka i princip varenda dag sedan vi skapade vårt eget lifehack, nu gör även lillebror Augustus (född 2023) det också. Så smidigt!

En tredjedel av alla kvinnor tros ha brist på järn

När Marlén blev gravid med vår son behövde hon järntillskott under sin graviditet. Efter tidigare negativa upplevelser från järntabletter så provade vi istället att utveckla ett starkare hemjärnspulver, som användes till att baka bröd och chokladbollar 2.0 på. Det smakade gott, hb-värdet hos MVC steg och magen var helt opåverkad, vilken win-win!

Efter lite självstudier insåg vi att järnbrist är ett större problem för många kvinnor även i Sverige än vad vi först trodde, upp till en tredjedel i fertil ålder trots lida av låga järnvärden eller järnbrist - med diffusa symtom som trötthet, hjärndimma och dåligt minne. Gravida behöver också mer järn såklart och även blodgivare. Vi tror att det finns många som skulle må bra av ett järntillskott som är snällt mot magen och samtidigt lätt för kroppen att ta upp. Det var därför ett enkelt val och ett naturligt steg för oss att utveckla Feméa - särskilt designat för kvinnors järnbehov.

Arbetet med ännu en lansering av en ny spännande järntillskottsprodukt är redan igång, vi har också en uppsjö av idéer på fler kommande järnberikade produkter - men vi är även öppna för fler tankar och förslag! Finns det något som du tror hade hjälpt dig i din vardag mot järnbrist eller låga järnvärden? Hör isåfall gärna av dig!

Vi är även väldigt nyfikna på din historia med hemjärnspulver, skriv gärna till oss på [email protected] eller besök oss på Facebook eller Instagram. Vi är nyfikna på och tacksamma för all sorts feedback!

Daniel & Marlén