Det är dags att ge järnet!

Småbarnsföräldrar på järnjakt

Vi som har grundat Mini Ferrum är en familj i Helsingborg med en liten dotter, Nea, som föddes våren 2020. När hon var 6 månader gammal så började vi med att introducera riktig mat till henne. Vi läste på om vad man ska tänka på och insåg snabbt att järnrik mat var viktigt för hennes kognitiva utveckling. 

Vi vände på matförpackningar för att studera järninnehållet, och försökte räkna fram hur vår dotter skulle få i sig de viktiga 8 mg järn om dagen, som Livsmedelsverket rekommenderar. Vi insåg ganska snabbt att det är en svår ekvation. 

Nea gillar leverpastej, vilket vi var tacksamma för, men för att få i sig tillräckligt med järn så skulle hon behöva äta lite mer än en halv förpackning leverpastej om dagen. Det verkade inte hållbart, dels på grund av mängden i sig men också på grund av innehållet; socker, druvsocker och olika E-ämnen... Det kändes inte helt rätt.

Resan gick vidare och vi förstod att det finns hemjärn, som har animaliskt ursprung, och icke-hemjärn som har vegetabiliskt ursprung. Hemjärn tas upp mycket bättre av kroppen, så det ville vi rikta in oss på i första hand. Men alla produkter vi hittade med högt innehåll av hemjärn som till exempel blodkorv innehåller även socker, mjölk och/eller gluten. 

Vi kikade förstås på alla klassiska järnberikade produkter också, som välling och gröt vilka innehåller icke-hemjärn, som kroppen dels är dålig på att absorbera och ovanpå det är upptaget av icke-hemjärn känsligt. Upptaget hämmas av kalcium (mjölk) och kan hämmas av fytinsyra (vissa spannmål) vilket ju vällingen och gröten också innehöll... Det kändes inte heller som ett bra förstahands-alternativ, snarare kanske som ett komplement isåfall.

En idé föds

Vi drog slutsatsen att det nog inte fanns något enkelt, hälsomedvetet och bra sätt att få i bebisar eller små barn 8 mg järn om dagen och där och då föddes projektet som sedan skulle mynna ut i MINI+. Vi har alltid haft ett mycket stort intresse för kost i allmänhet, så det kändes ganska självklart för oss att nörda ner oss i detta.

Den första varianten av MINI+ var ett nötblod blandat med bovetemjöl, som bakades i ugnen på låg värme under en längre tid och sedan krossades till pulver. Lite väl tidskrävande och omständigt och resultatet övertygade inte (bakandet med nötblod luktade inte hallonbullar heller). Vi funderade på hur paltbröd tillverkas i stor skala och insåg att det ofta ingår hemoglobinpulver, som framställs genom en spraytorkningsprocess där dom röda blodkropparna isoleras och torkas till ett finkornigt pulver. Här började slutprodukten växa fram. Vi laborerade fram och tillbaka med vilka ingredienser som skulle ingå och i vilken mängd, recepten testades och finjusterades kontinuerligt. 

Det fanns så många aspekter att ta hänsyn till och vi sökte en så bra produkt som det bara var möjligt. Vi läste om att c-vitamin skulle öka järnupptaget,  därför borde ju något med hög c-vitaminhalt ingå som ingrediens tänkte vi. Vi läste om havre och fytinsyra och trodde därför att vi inte skulle kunna ha med havremjöl i produkten. Men under processens gång hade vi samtidigt kontakt med en överläkare i nutrition som kunde ge oss feedback kontinuerligt. På det viset fick vi reda på att hemjärn tas upp av kroppen lika bra med eller utan c-vitamin och att fytinsyra inte var en faktor heller när det gäller hemjärn. Vi tänkte om, ännu en gång, laborationerna fortsatte och till slut kändes allt rätt. 

Äntligen! 

Vi är stolta när vi nu till slut kan presentera MINI+, vårt hemjärnspulver, utan några konstigheter och enbart gjort på högkvalitativa råvaror. Vårt tillskott är också lättdoserat och har ingen framträdande eller störande smak. Vår dotter har ätit MINI+ i sin gröt eller i sin morgonpannkaka i princip varenda dag sedan vi skapade vårt eget lifehack. Är vi på språng så blandar vi lätt ner MINI+ i en hemmagjord klämmis. Hur smidigt som helst! Vår dotter har aldrig reagerat på någon smak eller konsistens, utan mumsat med stor aptit, vilket är ett väldigt gott bebis-betyg tycker vi! 

Vad tycker ditt barn om MINI+? Vi vill gärna veta! Kontakta oss gärna på [email protected] eller besök oss på Facebook eller Instagram.