1. Vad är hemoglobinpulver?

Svar: Det är röda blodkroppar från nöt, som har isolerats och spraytorkats med tempererad luft till ett finkornigt pulver med mycket högt järninnehåll och lång hållbarhet. Vårt hemoglobinpulver är nötbaserat och kommer från en välcertifierad producent i Nederländerna som möter branschens högsta möjliga standard. I den bästa av världar hade vi önskat oss en svensk ekologisk råvara, men eftersom det inte finns i nuläget har vi hittat det absolut bästa tillgängliga alternativet.

2. Vad smakar Feméa? 

Svar: Det finns två smaker, Neutral och Kakao. Det finns en svag "järnig" ton i alla hemjärnspulver, men det går att maskera väl i många maträtter. I våra hembakta havrefrallor t ex går det inte att urskilja någon smakskillnad alls. Rawbollar/chokladbollar blir också suveränt bra tycker vi!

3. Hur använder jag Feméa? 

Svar: Vårt järnberikande hemjärnspulver går enkelt att blanda i nästan vilken mat som helst. Smoothies, rawbollar, bröd, gröt, pannkakor och grönsaksbiffar är några bra exempel på mat som med fördel kan järnberikas med Feméa. Mer inspiration hittar du här!

4. Hur blir Feméa i matlagning? 

Svar: Det beter sig ungefär som havremjöl men det ger också maten en lite mörkare nyans än vanligt.

5. Följer det med någon skopa till dosering?

Svar: Javisst, det gör det! Alla förpackningar innehåller en liten skopa så att du enkelt kan måtta upp önskad mängd Feméa. En skopa (10 ml) innehåller 5 mg järn. Vår rekommenderade dagliga dos är 2 skopor (10 mg järn). Överskrid aldrig den rekommenderade dagliga dosen. Lagom är bäst!

6. Hur länge räcker en förpackning?

Svar: En förpackning på 350 gram innehåller ca 58 skopor MINI+ och räcker därför i ungefär en månad.

7. Hur förvaras Feméa bäst?

Svar: Feméa är känsligt för fukt och bör därför liksom andra torrvaror förvaras svalt och torrt. Ett vanligt skafferi är med andra ord en perfekt plats. Hållbarheten på Feméa är god och du hittar "bäst före"-etiketten undertill på förpackningen.

8. Vilka kan äta Feméa?

Svar: Feméa är avsett för vuxna och ska därför aldrig konsumeras av små barn. Flickor börjar få ett ökat järnbehov i tonåren och kan då ha nytta av en extra järnkälla som Feméa, men intaget bör alltid övervakas av en vuxen. Gravida kan också med fördel äta Feméa för att boosta järnnivåerna!

9. Varför innehåller Feméa inget C-vitamin för att hjälpa upptaget av järn?

Svar: Eftersom hemoglobinpulvret i MINI+ består av hemjärn, tar kroppen upp järnet lika bra utan C-vitamin. Vegetabiliska källor däremot innehåller bara icke-hemjärn och då kan C-vitamin vara en fördel att tillsätta. 

10. Hur är Feméa mot magen? 

Svar: Vårt hemjärnspulver är snällt och skonsamt mot magen, mycket tack vare sina fina ingredienser. Ingen i vår testpanel har upplevt några biverkningar av Feméa. Men vi har ett begränsat underlag av erfarenheter. Om du mot alla odds skulle uppleva att Feméa ger obehag på något vis - hör gärna av dig till oss på [email protected].