Om innehållet

För oss på Mini Ferrum är det av största vikt att alla ska kunna känna sig trygga med att köpa våra hemjärnspulver.

Vi lägger därför stor vikt vid göra det så enkelt som möjligt för den som önskar att veta vad våra produkter består av. Vi är också extra stolta över att våra hemjärnspulver varken innehåller gluten eller några som helst tillsatser.

Vad består då Feméa av?

Våra ingredienser och likaså leverantörer har valts ut med stor omsorg och håller alltid högsta tänkbara kvalitet. Hemoglobinpulvret är super-ingrediensen som gör Feméa så fullspäckat med hemjärn - men vad är det egentligen och vad används det till?

Hemoglobinpulver

Hemoglobinpulver tillverkas genom en process som kallas för micro-granulering. Det innebär att dom röda blodkropparna från nötdjur separeras och sedan spraytorkas med tempererad luft, vilket innefattar en uppvärmningsprocess som bidrar till att eliminera alla eventuella bakterier. Kvar blir ett finkornigt pulver med lång hållbarhet och med höga halter av järn. Hemoglobinpulver används redan i ett antal livsmedelsprodukter på marknaden idag och hittas främst i produkter som blodpudding, blodkorv och tunnpaltbröd men kan även förekomma i andra charkuterier.

Vårt hemoglobinpulver är nötbaserat och det kommer från en välcertifierad producent i Nederländerna som möter branschens högsta möjliga standard. I den bästa av världar hade vi önskat oss en svensk ekologisk råvara, men eftersom det inte finns i nuläget har vi hittat det absolut bästa tillgängliga alternativet.

Ekologiskt glutenfritt havre

Den andra basingrediensen i Feméa är ett havremjöl som är framtaget från ekologiskt odlat havre. Havre är i sig redan rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler och havremjöl passar extra bra i våra hemjärnspulver då det blandar sig väl men inte avger någon störande smak i annan mat. Både vi och vår leverantör har analyserat gluten-innehållet i vårt havremjöl för att säkerställa att våra produkter håller vad dom lovar och är glutenfria.

Feméa Neutral

Feméa Neutral innehåller utöver basingredienserna hemoglobinpulver och havremjöl endast blåbär- och lingonpulver från bär som handplockats från norrländska skogar. Bären har sedan varsamt torkats och malts så att alla nyttigheter bevarats. Både blåbär och lingon är fantastiska tillgångar med många positiva egenskaper. Dessa exklusiva svenska bär är vitaminspäckade och rika på olika typer av antioxidanter som antocyanin och resveratrol som bland annat kopplas till skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdom. Bären tillskrivs även anti-inflammatoriska egenskaper och prebiotiska effekter, alltså en positiv effekt på tarmfloran. Det tycker vi är häftigt!

Feméa Kakao

För att få fram en välbalanserad känsla av choklad innehåller Feméa Kakao utöver basingredienserna en noga avvägd kombination av kakao, dadelpulver (som torkats och malts efter skörd i sin helhet så att all näring bevarats) och kokossocker, alla från ekologiska jordbruk. Utöver att bidra med en fin smak innehåller både kakao och dadlar ovanligt höga nivåer av antioxidanter som t ex flavonoider, vilka också har anti-inflammatoriska egenskaper och kardiovaskulära fördelar. För en balanserad sötma har vi avrundat med ett oraffinerat ekologiskt kokossocker, en naturprodukt som är framtagen från kokospalmens nektar. Resultatet - ett hemjärnspulver med smaken Kakao!


     

Mini Ferrums livsmedelsanläggning samt produktion är kontrollerad och godkänd av Miljöförvaltningen i Helsingborg enligt gällande lagstiftning. Verksamheten är även certifierad med certifikat IP Livsmedel (GC12-27502) för en säker livsmedelsproduktion enligt HACCP-metoden.